JANUARI


FLORENS: Epiphany, Firande av de tre vise männen. Traditionellt evenemang från så långt bak som 1417. En parad med vackra renässansdräkter som startar från Palazzo Pitti och avslutas vid Piazza del Duomo.FEBRUARI


VIAREGGIO: Viareggio- karnevalen. En av Italiens populäraste karnivaler på strandavenyn i Viareggio. I karnivaltåget deltar  över 200 personer utklädda till bl.a. politiker, superhjältar och sagofigurer.


FLORENS: Chokladmarknad på Piazza Santa Maria Novella. Allt som säljs är Fair Trade.MARS


FLORENS:  Florenstinskt Nytt år. En parad med medeltida dräkter och musik som startar vid Palazzo Vecchio och fortsätter sedan genom staden.  På Piazza SS Annunziata finns en utomhusmarknad mellan kl. 9:00 och 15:00 samt olika stånd med italiensk, traditionell mat.


CHANTI: Annandag påst, Antikmarknad på Piazza Matteototti, Greve. Här säljs allt från rustika möbler, keramik, antika- glas och bestick till gamla vykort, målningar och förgyllt silver.APRIL


LUCCA:  Vårmarknad på muren. 150 utställare som säljer allt från växter och trädgårdsverktyg till mat och frukter. Marknaden finns  på muren mellan Porta Santa Maria och Pfanner-trädgården.


LUCCA:  Dance meeting. Dansuppträdanden på  Luccas olika piazzor, med både nationella och internationella dansare.


LUCCA: Blomstermarknad på Piazza anfateaternMAJ


LUCCA:  Lucca halvmaraton. Är man jogginginteresserad så kan man anmäla sig till Luccas halvmaraton som går igenom Luccas vackra stadsbana.JUNIFLORENCE:  Firande av helgon Johannes Döparen. Ett av Florens största events som håller på hela dagen, med medeltidsparad, uppträdanden och finalen av Florens största fotbollsevent Calcio Storico Fiorentino (med regler skrivna på 1500-talet). Dagen avslutas  kl. 22-23 med fyverkerier från Piazzale Michelangelo.PISA: Firande av stadshelgonet San Ranieri. Börjar firas på kvällen till sent på natten. Florden Arno och byggnaderna i området lyses upp av ett stort antal stearinljus. Spektaklet avslutas med fyrverkerier.


 

PISA:  Båtlopp i floden Arno, fortsättning av firandet av San Ranieri. Fyra historiska lag tävlar om att vinna det traditionella båtloppet.


PISA: Spelet på bron. Två lag tävlar om att försöka putta en 70- tons vagn till motståndarlagets sida. Eventet börjar kl. 17:00.JULI


LUCCA: Hela Juli; Lucca Summer Festival, på piazza Napoleone. Internationell musikkonsert med artister som Elton John, Stevie Wonder, Robbie Williams, Alicia Keys, Billy Idol och Snoop Dog. Om man väljer att inte köpa biljett kan man se showen utanför piazzan på en stor bildskärm. Musiken fyller hela staden, som förvandlas till en stor utomhusarena med besökare från hela världen.


SIENA:  kväll; Firande av helgon San Paolino. Traditionellt firande med  medeltidsparad, flaggor, trummor och trumpeter som avslutas med uppträdanden på Piazza San Martino.


LUCCA: Puccinifestival, utomhusscen vid Torre Del Lago. En stor operafestival av Giacomo Puccinis kändaste verk. Här kan man t.ex. se Tosca, Madame Butterfly och Turandot. Biljetter måste förbokas.
SIENA: Hästkapplöpningen Palio. En traditionell hästkapplöpning på Sienas huvudpiazza som varje år lockar tusentals åskådare. Vinnaren är den första hästen i mål, vare sig ryttaren är på eller inte.


AUGUSTI


LUCCA: Notte Bianca, en natt fylld av uppträdanden,  dans, musik och gemenskap och då piazzorna   förvandlas till dansgolv med DJ:s. Överallt i staden sätts vita ballonger upp och   alla  Luccas invånare är redo för att festa loss. Stadens flesta butiker har öppet till sent på natten.


FLORENS: Firande av helgon San Lorenzo. På piazza San Lorenzo är det en utomhusfest (med start runt kl. 19) med gratis lasagne och vattenmelon för alla besökare. Under dagen är det en mässa i kyrka San Lorenzo som börjar kl. 18:00


SIENA: Hästkapplöpningen Palio. (För info se event juli)


CHANTI: Hasselnötsfestival, Panzano. En av de viktigaste dagarna i Italien, dagen före Ferragosto. Här serveras lokala rätter på uteserveringar längst gatorna i Panzano. SEPTEMBER


LUCCA: kväll; firande av det heliga korset. Stor traditionell parad genom staden från kyrkan San Frediano till katedralen San Martino. Alla byggnader lyses upp av en offantlig mängd levande ljus.


FLORENS: Carro Matto (galen vagn). Denna tradition har gått från generation till generation, och går ut på att ett par vita oxar ska dra en trävagn som är laddad med en stor pryamid av glasflaskor. Detta är en gammal tradition som började när nypressat vin från de florentinska gårdarna drogs till Florens för att serveras till de styrande i staden. Paraden börjar på Piazza del Duomo och avslutas vid Piazza della Signoria, där flera uppträdanden väntar.


CHANTI: Chantis klassiska vinfestival, som sker på Piazza Matteotti i Greve. Man köper ett glas vin och erbjuds sedan gratis vinprovning vid ett antal stånd.


CHANTI: Vinfestival i Panzano, Chanti. En mindre vinfestival än den i Greve. Flera viner från Chantis närområden finns tillgänglia som smakprov.OKTOBER/NOVEMBER
LUCCA: Lucca Comics & Games. Ett av Italiens populäraste events som alla i landet känner till.  Lucca fylls med tusentals personer utklädda till olika serie- och filmfiguer. Affärerna förvandlas till manga- och spelaffärer och kända författare och serieskapare kommer till staden. 


DECEMBER


 LUCCA: Julevent, marknader och skridskobana på Piazza Napoleone och San Michele.


Toscanas events

I Toscana händer det saker året om, allt från stora firanden av olika helgon till internationella musikfestivaler. Nedan finns en agenda över Toscanas årliga events.                                                     


Web design & copyright © alicia fiedler 2019