Att göra i Florens

Florens ligger 1,5 tim med tåg eller buss från Lucca och är ett perfekt utflyktsmål som man inte får missa. En tågbiljett från Lucca kostar 7,5 €.  Om man aldrig har varit i Florens förut kan det vara svårt att veta vilka  de viktigaste sevärdigheterna är. Nedan nämns några sevärigheter som är lämpliga att besöka i turordning.

AKADEMIMUSÉET

Här finns originalstatyn av Michelangelos David som skapades 1501 och som tog tre år att göra. Detta är Michelangelos viktigaste verk som han  skapade fär att visa sin tacksamhet gentemot den då  härskande Medici-familjen i Florens, eftersom de hade tagit hand om honom och låtit honom bo hos dem. Eftersom det finns flera kopior av David-statyn (bl.a. på Piazza Della Signoria), är det inte nödvändigt att besöka detta museum, speciellt om man bara stannar i Florens över dagen.

DOMEN, DOPKAPELLET OCH KLOCKTORNET

Florens statussymbol, Domen, med det tillhörande klocktornet och dopkapellet, är ett mycket imponerande verk av bl.a. Filippo Brunelleschi och Giotto. Katedralen började byggas i slutet av 1200-talet, på samma plats där en betydligt mindre kyrka ”Santa reparata” från 400-talet låg. Katedralen blev klar år 1460, nästan 200 år senare. Det var  Medici-familjen som stöttade projektet att bygga denna gigantiska katedral. Att bara bygga   kupolen var en arkitektonisk utmaning i sig och tog hela 16 år att färdigställa.


Idag kan man gå upp i den 90 meter höga kupolen (463 trappsteg) vilket ger en beundransvärd utsikt över staden. Man kan även gå upp i det tillhörande klocktornet (441 steg). Det kostar    € 10,00 att besöka kupolen, klocktornet och dopkapellet. Det är gratis inträde i katedralen.
PIAZZA DELLA REPUBLICA

En av Florens huvudpiazzor med lyxiga restauranger och barer.  Här finns Florens största shopping-gata.
PIAZZA DELLA SIGNORIA – PALAZZO VECCHIO


Florens vackraste piazza, med en mängd olika statyer, t.ex. en kopia av Michelangelos Davidstaty. Palazzo Vecchio (det gamla palatset) var Medicis arbetsplats och ligger mitt på piazzan. Sedan lång tid tillbaka har det används som Florens stadshus vilket det gör än idag. Inne i palatset finns ett museum samt ett torn som ger den bästa utsikten över Domen. 


UFFIZIERNA

Florens viktigaste museum och ett måste när man besöker staden för första gången. Här finns hela Italiens kulturskatter samlade på en och samma plats, med målningar och skulpturer av bl.a. Michelangelo, Leonardo Da Vinci och Sandro Boticelli. För att hinna med alla de drygt 100 utställningshallarna behöver man 2-3 timmar på sig. Detta är ett mycket populärt museum och vi rekomenderar att man förbokar via internet, speciellt under sommaren.
PONTE VECCHIO (GAMLA BRON)

Fortsätter man från Uffizierna kommer man snart till Ponte Vecchio, den gamla bron, som är Europas äldsta stenbro från år 1345. Från början fanns det endast slakteributiker på bron, men på 1200-talet ändrade Cosimo Medici verksamheten  till smyckesförsäljning. Idag kantas bron av många små, originella smyckesbutiker.

PITTI-PALATSET

Medici-familjen köpte upp detta palats år 1550 eftersom det låg i centrala Florens och nära till Palazzo Vecchio, deras arbetsplats. Idag finns det fyra museer inne i palatset; moderna konstmuseet, kostymmuseet, kinesiska porslinmuseet samt silvermuseet.

BOBOLI-TRÄDGÅRDEN

En 45000 m2 stor trädgård, tillhörande Pitti-palatset, är värt ett besök speciellt vid soliga dagar. Här kan man picknicka, sola eller bara njuta av vackra växter, fontäner och statyer.


FORTE BELVEDERE

Forsätter man längre upp i Boboli-trädgården kommer man till fortet Belvedere, som har en bedårande utsikt över Florens.PIAZZALE MICHELANGELO

Denna plats ligger på toppen av Florens och ger en panorama-vy över staden. Här finns den andra och största kopian av Michelangelos David,  gjord i brons.
KYRKAN SAN MINIATO

Fortsätter man ännu längre upp från Piazzale Michelangelo kommer man till en kyrka, San Miniato, som även den är värt ett besök. Kyrkan skapades på 1000-talet men legenden säger att det var den kristna martyren San Miniato som redan på 200-talet valde platsen för kyrkan. Det var även han som kristnade Florens.  Kyrkan har gratis inträde  och utanför finns en stor kyrkogård där  betydelsefulla personer ligger begravda. Orkar man inte gå tillbaka till centrum  kan man ta buss 12 från Piazzale Michelangelo.
KYRKAN SANTA CROCE

När man kommer ner från toppen av Piazzale Michelangelo och San Miniato, och fortsätter rakt fram vid den första bron, innan Ponte Vecchio, kommer man snart till den största franciskanska kyrkan i världen, Santa Croce. På insidan finns det över 300 gravar av bl.a. Galileo Galilei, Michelangelo och  Machiavelli. Man kan även se Medicis och Galileos Galileis kapell samt några av Giottos kändaste kyrkomålningar. 

ALLA MUSEER ÄR GRATIS FÖR DE SOM STUDERAR ARKITEKTUR, DESIGN OCH KONST

Kom  bara ihåg att ta med ett stuidebevis.


Web design & copyright © alicia fiedler 2019