Övrga Toscana

Toscana har flera vackra städer utöver Lucca och Florens som är värda ett besök. Medeltidsstaden Siena, Twillight-inspelningsplatsen Montepulciano, vindistriktet Chanti, tornstaden San Gimignano och Pisa med sitt lutande torn är några exempel.

Siena

4,8 mil söder om Florens ligger medeltidsstaden Siena, där dess historiska centrum ligger på Unescos världsarvlista. Staden bär på många historiska skatter och traditioner. T.ex. anordnas två gånger per år (2 juli och 16 augusti) en hästkapplöpning, Palio, på stadens huvudpiazza som drar åt sig tusentals åskådare varje gång. Den viktigaste och största byggnaden är Sienas katedral som började byggdes år 1229 men avbröts under några år av pesten. Siena var nämligen en av de städer i Toscana som drabbades hårdast och två tredjedelar av befolkningen dog. Därför stod katedralen inte klar förrän i slutet av 1300-talet.

För att ta sig till Siena är det bäst att ta buss från Florens, då tåg kräver byte och tar längre tid. Bussen går från Florens centralstation Santa Maria Novella.

 

 

 

Montepulciano

Om man är twillight-fantast ska man inte missa ett besök i Montepulciano, en liten stad som tillhör provinsen Siena. På stadens största piazza spelade man in scener ur New Moon. Hit tar man sig med buss från Siena.

 

 

 

 

 

Chanti

Mellan Florens och Siena ligger Chanti, ett vindistrikt med flera vinodlingar som kan vara intressant att besöka. Enklast tar man sig hit med egen bil, men man kan också boka buss och utflyktsmål med olika företag. Då ingår ofta toskansk lunch, besök på vinodlingar samt vinprövning.

 

 

San Gimignano

Tornstaden San Gimignano, tillhörande provinsen Siena, ligger på toppen av en kulle med Toscanas böljande landskap runt om. Den antika staden har sina rötter från medeltiden och år 1990 sattes den på Unescos värdsarvslista. I San Gimignano finns en huvudpiazza och flera vackra byggnader, kyrkor och inte minst torn som man kan beskåda. För att ta sig hit är tåg till Sienas centralstation och sedan buss till San Gimignano det bästa alternativet, med det finns även företag som anordnar dagsutlykter med direktbuss till San Gimignano från olika städer i Toscana.

 

 

Pisa

Pisa är den stad som de flesta ser som viktigast att besöka i Toscana, då lutande tornet lockar många. När man har varit på Piazza Dei Miracoli- miraklets piazza (där lutande tornet, Duomo di Pisa - Pisas katedral, Battistero di San Giovanni - dopkapellet och Camposanto monumentale - kyrkogården finns) kan man besöka många av stadens andra vackra kyrkor t.ex. Chiesa di Santa Maria della Spina, som ligger vid floden Arno. Dessutom har Pisa en av de bästa shoppinggatorna, så om man är på shoppinghumör kan Pisa vara ett bra utflyktsmål.

 

 

 

 

Web design & copyright © alicia fiedler 2017